22 Nisan 2016 Cuma

BU SEFER NÜRNBERG NOEL PAZARINA...

Nürnberg Noel Pazarı

Nürnberg, Frankfurt’un güneydoğusunda kalan ve arabayla yaklaşık 2 saatte gidilebilen bir Bavyera şehri. Eğer arabayla gidecekseniz arabanızı hemen pazar yakınındaki kapalı otoparka bırakabilirsiniz. Şehirle ilgili pek bir şey söyleyemeyeceğim. Lakin biz Noel pazarına odaklanmış haldeydik. 


meşhur Nürnberg Noel pazarı...



Noel pazarı Hauptmarkt’da kurulmuştu. Bir curcuna, bir kalabalık. Vardığımızda saat bire yaklaşıyordu acaba geç mi kalmıştık. Daha erken gelmiş olsak belki daha az kalabalık olurdu. Her neyse, standların – büfelerin arasında gezindik şöyle bir. Aşırı kalabalık Ozi’yi bunaltmış olacaktı ki arabasında oturmak istemiyordu. Haliyle kucakladık. Kollarda hafiften bir titreme başlayınca, gözümüze sakin bir köşe kestirdik. Oturttuk onu da duvarın üzerine, yemeğini yedi. Biraz da boş bir alanda koşturdu, kendine geldi. Biz de sıcak şaraplarımızı içiverdik bu sırada. Her şehrin sıcak şarap kupaları kendine özgü ve her sene farklı desenlerle süsleniyormuş. İsterseniz şarabı içtiğiniz kupayı satın alabilirsiniz. Eğer almak istemiyorsanız da iade edip depozitonuzu geri almayı unutmayın. 

Pazardaki standlar, büfeler aynen Frankfurt’takiler gibi. Meşhur Nürnberg kurabiyesi satan standlardan burada biraz daha fazlaca var gibiydi ama. “Lebkuchen” isimli bu kurabiye hafiften nemli, içinde kuru meyveler, tarçın, başka birkaç baharat daha var sanırım. Hatta keke de benziyor. Hepimiz çok sevdik. Ozi dahil! Hediyelik olarak da satın alabileceğiniz hoş bir yiyecek.


ağaç süsleri ve Lebkuchen


Bu arada ortamda hep müzik sesi hakimdi. Meydandaki Frauenkirche’nin önünde kurulan sahnede bir orkestra neşeli şarkılar çalıyordu. Kardeş şehirlerin de standları vardı, ki bu şehirlerden biri de Antalya’ymış. =) Buralarda da şehirlere özgü yerel ürünler veya yiyecekler satılıyordu. Artık bizim de karnımız acıkmıştı. Her yer o kadar kalabalıktı ki, ne oturacak yer ne bir şey, mecburen Mc Donalds’a uğradık bizde hemen meydanın kenarındaki.


bir tanıdık isim, Antalya...

Orkestra işbaşında...

Nürnberg Noel pazarının özelliklerinden biri, çocuklar için ayrı bir Noel pazarının da olması. Mahşer yeri gibi desem yeridir. Tıkış tıkış, zar zor yürüdük oradayken. Ortada bir atlıkarınca. Yiyecek satan büfeler genelde çocuklara özel menüler hazırlamış. Yanyana birkaç klübede farklı atraksiyonlar vardı. Sanki bir lunapark alanı gibiydi aslında. Klübelerden birinde baktık ki Noel Baba ile, tabi ufak bir ücret karşılığında, fotoğraf çektirilebiliyor. Oturduk Noel Baba’nın yanına. Ozi takma sakalını ve burnunu elledi. Adamcağız da alışmış herhalde, hiç umrunda olmadı tabi. =) Çektirdik fotoğrafımızı da böylelikle. Pamuk helva ve nutellalı krep yedik. Pamuk helva yapan yaşlı amca pek bir suratsızdı, bezmiş belli ki.




Noel Baba'yla bir hatıra =)

Faytonla da gezebilirsiniz isterseniz şehirde. Rotasını bilmiyorum ama muhtemelen eski şehirde turluyordur. Pazarın altını üstüne getirmiştik ve artık yola düşme zamanı gelmişti. Ertesi gün Köln bizi bekliyordu.







Hiç yorum yok: